Øystein Sunde – Puslespill, 2012, Popsenteret, Oslo

Dato: 28. oktober 2012

Sted: Popsenteret, Oslo

En eksklusiv konsert som bød på eksklusive sangnumre.

Det tok mange år før Øystein Sunde ga ut sine første album på CD. I kun 100 eksemplarer hadde han utgitt en spesiell boks, Puslespill, som inneholdt alle platene fra 1970 til 2008, samt uutgitte konsertopptak fra Svalbard 1982 og én unik brikke i hver boks, til sammen 100 brikker som skulle utgjøre et puslespill. Hver av de 100 kjøperne fikk lov til å ha med seg én person.

Kristian hadde kjøpt boksen. Jeg ble invitert med.

Det er mange år siden jeg satte meg ned for å spille Øystein Sunde på plate og jeg må påpeke at den siste virkelige gode platen er Du må’kke komme her og komme her fra 1994. Men når Øystein og bandet Meget i sløyd spiller for blodfansen, blir det en annen stemning og atmosfære enn på de vanlige konsertene. Fortsatt en spilleliste og et manus, men mye mer løssluppent og nært. Øystein fikk en helt annen publikumskontakt, vi kom tettere på.

Musikalsk sett var konserten svært god. Bra gitarspill, en god variasjon av låter, både gammelt, relativt nytt og helt nytt. En del standardlåter, riktignok, men Øystein fremførte sanger som hverken Kristian eller jeg trodde skulle komme. Som 2003, en butikkodyssé og Byens hifiasyl.

Øystein åpnet alene med snakk og utdrag fra uferdige sanger som aldri har funnet veien til plate. Noen av snuttene finnes på Svalbard-konserten, andre er spilt på senere konserter (eksempelvis på Dizzie i 1995). Første hele sang var Fire melk og Dagbla’ for i går. Som Øystein sa, dette var den første sangen som han skrev, og som han var såpass fornøyd med at den kunne presenteres for et publikum. Deretter fikk vi en kort versjon av Hvis dine ører henger ned, før Meget i sløyd entret scenen og vi hørte en ny og gammel Øystein i samme låt, Takk for at du kom og Super-SS-Rally-GT-Fastback-Hardtop-Sprint.

I god Sunde-stil var det morsomme betraktninger mellom sangene, del 5 av Saga om Harald Jordfreser inkludert. Øystein mestret å ta med mange gamle låter uten at visene virket utdaterte. Han fleipet med at ingen sier beatmusikk mer og ingen husker ABBA. Og poenget i både 2003, en butikkodyssé og Byens hifiasyl er jo ikke mindre aktuelle nå enn for 30 år siden. Tvert i mot.

Konsertens høydepunkt var Da jeg var en liten gutt. En av de få Sunde-sangene som viser en helt annen side av Øystein. De fleste av oss forbinder ham med kjappe sanger om alt som går i stykker og som går rundt, men Øystein kan hvis han vil. Skrive mer ettertenksomme sanger.

Innimellom glemte han teksten, men ikke mer enn at vi bare trakk på smilebåndet. Den nye sangen, Pertentlig i Bentley, var morsom med overraskende og kvikke poenger (kuk i Buick). Nynorskparodien fra Moldejazz 1968 er fremført før (tror det var i 2010). Glymdrott var klassisk Sunde-sarkasme. Vi lo rått.

Det merkes at Øystein gjenbruker gamle poenger i flere av sangene. Både melodisk og lyrisk. Johnny B. Goode-sangen minner mye om Lumbago boogie, men er festlig nok. Og Øystein sa selv at han har skrevet minst 25 talking blues-låter ala Jaktprat. Men vi digger det, fordi det er nettopp det som er Øystein Sunde. Vi lytter ikke på Sunde på samme måte som vi gjør med Lillebjørn Nilsen. Sangene er så forskjellige. Der Øystein blander revy og konsert, er Lillebjørn poeten som funderer over livet og mislykket kjærlighet.

Av alle Øystein Sunde-konserter jeg har vært på (solo, med Halvdan, med Fusel og med GitKam) er denne den nest beste. Så hatten passer er utvilsomt den beste, men konserten på Popsenteret var den mest spesielle.

Godt levert, Øystein.

Et forsøk på låtliste

(Skrevet av Kristian og meg over et par øl på Mikrobryggeriet på Schous plass)

  1. Diverse låtsnutter
  2. Fire melk og Dagbla’ for i går
  3. Hvis dine ører henger ned (kort versjon)
  4. Takk for at du kom/Super-SS-Rally-GT-Fastback-Hardtop-Sprint
  5. Har det på G
  6. Glymdrott
  7. 2003, en butikkodyssé
  8. Byens hifiasyl
  9. Boltitten
  10. Johnny B Goode
  11. Pertentlig i Bentley
  12. Datterdattera
  13. Vafler og kaffe
  14. Da jeg var en liten gutt
  15. Campingvogna
  16. Hest er best som pålegg
  17. Frøken Bibelstripp
  18. Skal det være noe mer før vi stenger?
  19. Jaktprat (ekstranummer)

Bandet:

  • Øystein Fosshagen: fele, mandolin
  • Terje Kinn: banjo, mandolin
  • Knut Hem: dobro, weissenborne, kahoon
  • «Knerten» Kamfjord: bass

 

Diskografi:

Album i eget navn:

  1. 1001 fnatt (1970)
  2. Det året det var så bratt (1971)
  3. Sunderfundigheter (svenskspråklig) (1973)
  4. Ikke bare tyll (1974)
  5. Klå (instrumental) (1974)
  6. Hurtbuller i hvit saus (1975)
  7. På sangens vinger (1976)
  8. Hærtata hørt (1979)
  9. Barkebille boogie (1981)
  10. I Husbukkens tegn (1984)
  11. Overbuljongterningpakkmesterassistent (1986)
  12. Kjekt å ha (1989)
  13. Du må’kke komme her og komme her (1994)
  14. Nå er begeret nådd (1999)
  15. Sånn er’e bare (2005)
  16. Meget i sløyd (2008)
  17. Live Sveagruva, Svalbard, januar 1982 (2012)

Samleplater:

  1. Øystein Sundes beste (1977)
  2. Øystein Sunde i boks (1985)
  3. Øystein Sundes 40 beste (1991)
  4. Sundes verden (to utgaver, enkel og dobbel) (2006)

Bokser:

  1. Puslespill (samleboks i 100 eksemplarer) (2012)
  2. Sundes 5 første (2012)

Album med Christiania Fusel & Blaagress:

  1. Som varmt hvetebrød i tørt gress (1972)

Album med Gitarkameratene:

  1. Gitarkameratene (konsert) (1989)
  2. Typisk norsk (1990)
  3. Kanon (konsert) (2010)

DVD:

  1. Gitarkameratene (2012)
Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s