Jean-Michel Jarre – In-Doors World Tour 2009-2010, Oslo Spektrum

Dato: 13. mai 2009
Sted: Oslo Spektrum

Jarre var god i Spektrum, men hans styrke er også hans svakhet. Et forholdsvis forutsigbart repertoar, flott samspill mellom Jarre og de tre musikerne, stramme arrangementer og et suverent lysshow.

Jarre er en ener når han kan få banale melodier til å bli forbløffende originale, det fordi han setter melodilinjene i et arrangement som i seg selv er nyskapende. Lydbildet er hans varemerke, men opp gjennom karrieren har han tidvis hatt problemer med å finne balansen mellom popmelodiene og arrangementet de er i. Nettopp dette røpet han i Spektrum, og derfor er det med blandede følelser jeg er fornøyd med konserten.

Med stykker som Oxygene 4 og Equinoxe 5 treffer Jarre blink, men to timer med iørefallende melodier kan også bli for mye. Jeg skulle gjerne ha sett og hørt mer til den eksperimentelle komponisten Jean-Michel Jarre og mindre til popartisten. For han har vanskeligheter med å være begge deler på en gang. Repertoaret kunne ha vært mer variert, med stykker som Equinoxe 2, Night in Shanghai og Globetrotter, hvor lydbildet er essensen. Melodien er da enten fraværende eller mindre dominerende.

Likevel skal Jarre ha poeng for å legge mer vekt på musikeren i seg, det er en fryd å høre elektronisk musikk spilt ”live” uten bruk av forhåndsprogrammering og MIDI i særlig grad. Og de som skulle tro at laserharpen er juks, må tro om igjen. For den observante publikummer var det tydelig at Jarre vekslet på antall stråler og utformingen av dem med en fotpedal, og at han ved et par anledninger under Rendez-vous 3 spilte feil. Ved bruk av MIDI eller playback ville melodien vært klinisk renset for slikt. Samtlige låter fulgte studioarrangementene i stor grad, men i hovedsak spilt på analoge synthesizere. Ren lyd og fremført med innlevelse.

Jarre er en energisk 60-åring som går hardt inn for å ha kontakt med publikum. Det er flott, men samtidig gir han et litt uklart inntrykk av hvilken rolle han ikler seg. Popartisten eller eksentrikeren? Et mer variert repertoar hadde gjort det lettere for publikum å forstå hvem han var og hvem han henvendte seg til. På de store friluftskonsertene er han mindre i sentrum enn innendørs, og fremstår mer som en dirigent for hele forestillingen – musikken og scenografien. Da er Jarre den teatralske multikunstneren. I Spektrum prøver han å leve opp til den rollen, men faller igjennom.

Lysshowet var imponerende, absolutt. Mer spektakulært enn under 1997-turneen, men såpass nedstrippet at musikken fremstod som konsertens bærebjelke. At Jarre på tampen av sin karriere gjør to turneer etter hverandre for å vise at han kan spille musikk, ikke bare holde gigantiske utendørskonserter, er i høyeste grad velkomment. Dumt han ikke gjorde det før (med unntak av konsertene i Beijing og Shanghai i 1981), han har sannsynligvis mistet en del anerkjennelse som musiker i årenes løp nettopp på grunn av stormannsgalskapen. Jarre kan hvis han vil, særlig under kombo-en Oxygene 5/Variation 3, hvor han lekte seg med den bærbare Moog-en. Og det var flott å høre stykker som Equinoxe 5 og Calypso 3, som Jarre ikke har fremført på mange år. Ellers var repertoaret ganske standard.

Det er skuffende at Jarre lover publikum, gjennom pressemeldingen for turneen og i intervjuer, at han skal fremføre ny musikk som skal på den kommende platen, og at han skal ha et nytt HD-video-show, når konserten ikke hadde noen av delene. Hva grunnen til dette er, vet jeg ikke, men det er jo ikke første gang at Jarre lover noe forut for en konsert eller en turné og ikke holde seg til det.

Etter min oppfatning er In-Doors Jarres farvel til seg selv og publikum, hva mer kan han gjøre nå? Lage enda flere stykker av typen Magnetic Fields 2, eller eksperimentere mer? Hans musikk er unik på sin måte, men det er forståelig at to timer med Jarres popoppskrift kan oppleves som ensformig. Innendørsformatet inviterer til mer musikalsk eksperimentering, Jean-Michel, og det burde du som lærte elektronisk musikk i lag med guruen Pierre Schaeffer, som også hadde Karlheinz Stockhausen som sine elever, vite.

Flott levert, Jean-Michel, men kanskje på tide å vurdere pensjon snart? Jeg vil nødig se deg ende opp som en husker-du-artist som lever av nostalgien.

Spilleliste:

  1. Industrial Revolution 2 (fra Revolutions, 1988)
  2. Magnetic Fields 1 (Overture) (fra Magnetic Fields, 1981)
  3. Equinoxe 7 (fra Equinoxe, 1978)
  4. Theremin Memories (introduksjon) / Oxygene 2 (fra Jarre in China, 2005; og Oxygene, 1976)
  5. Variation 1 (mellomspill) (fra Oxygene – Live in your Living Room, 2007)
  6. Rendez-vous 3 (fra Rendez-vous, 1986)
  7. Oxygene 12 (fra Oxygene 7-13, 1997)
  8. Souvenir of China (fra The Concerts in China, 1982)
  9. Magnetic Fields 2 (fra Magnetic Fields, 1981)
  10. Oxygene 5 / Variation 3 (fra Oxygene, 1976; og Oxygene – Live in your Living Room, 2007)
  11. Equinoxe 4 (fra Equinoxe, 1978)
  12. Equinoxe 5 (fra Equinoxe, 1978)
  13. Chronologie 6 (fra Chronologie, 1993)
  14. Chronologie 2 (fra Chronologie, 1993)

Ekstra:

  1. Oxygene 4 (fra Oxygene, 1976)
  2. Calypso 3 (fra Waiting for Cousteau, 1990)
  3. Rendez-vous 2 (fra Rendez-vous, 1986)
  4. Industrial Revolution 2 (kort versjon) (fra Revolutions, 1988)

Band:

  • Jean-Michel Jarre: synthesizer og elektronikk (bærbar Moog på spor 1 og 10, bærbar Roland på spor 16 og 18; Theremin på spor 4; laserharp på spor 6 og 17; og trekkspill på spor 13)
  • Dominique Perrier (1981-1997, 2007-i dag): synthesizer og elektronikk
  • Francis Rimbert (1986-i dag): synthesizer og elektronikk
  • Claude Samard (2004-i dag): synthesizer og elektronikk

Albumdiskografi:

  1. Deserted Palace (1972)
  2. Les Granges Brulées (film) (1973)
  3. Oxygene (1976)
  4. Equinoxe (1978)
  5. Magnetic Fields (1981)
  6. The Concerts In China (konsert/studio) (1982)
  7. The Essential (samling i flere utgaver, den seneste i 2004) (1983)
  8. Zoolook (1984) (remikset utgave i 1985)
  9. Rendez-vous (1986)
  10. Houston/Lyon: Jean-Michel Jarre In Concert (konsert) (1987) (utvidet versjon: Cities In Concert, 1987)
  11. Revolutions (1988)
  12. Jarre Live (konsert) (senere omdøpt til Destination Docklands) (1989)
  13. Waiting For Cousteau (1990)
  14. Images – The Best Of Jean-Michel Jarre (samling) (1991) (utvidet samling i 1997)
  15. Chronologie (1993)
  16. Hongkong (konsert) (1994)
  17. Jarremix (remikssamling) (1995)
  18. Oxygene 7-13 (1997)
  19. Odyssey Through O2 (remikssamling) (1998)
  20. Metamorphoses (2000)
  21. Sessions 2000 (sideprosjekt) (2002)
  22. Geometry Of Love (sideprosjekt/bestillingsverk) (2003)
  23. Aero (samling med nyinnspillinger) (2004)
  24. Jarre In China (bonusplate til konsert-dvd) (2005)
  25. Solidarnosc (bonusplate til konsert-dvd) (2006)
  26. Téo & Téa (2007)
  27. Oxygene – Live In Your Living Room (nyinnspilling av Oxygene) (2007)

Konserter og turnéer:

  1. AOR: Operaen i Paris (1971)
  2. Place de la Concorde: Concorde-plassen i Paris (1979)
  3. The China Tour: Beijing og Shanghai (1981)
  4. Rendez-vous Houston: Skyskraperfasaden i Houston (1986)
  5. Rendez-vous Lyon: Lyon sentrum (1986)
  6. Destination Docklands: Nedlagt industriområde ved Themsen (1988)
  7. Paris La Defense: Skyskraperfasaden i Paris (1990)
  8. Swatch The World: Fjellveggen Matterhorn ved Zermatt (1992)
  9. Legends Of The Lost City: Sentrum av turistbyen Lost City (1992)
  10. Europe In Concert: Europa-turné (1993)
  11. Hongkong In Concert: Hongkong idrettsstadion (1994)
  12. Concert For Tolerance: Eiffeltårnet i Paris (1995)
  13. The Oxygene Tour: Europa-turné (1997)
  14. Oxygen In Moscow: Statsuniversitetet i Moskva (1997)
  15. Electronic Night: Eiffeltårnet i Paris (1998)
  16. Electronic Odyssey: Apple Expo i Paris (1998)
  17. The Twelve Dreams Of The Sun: Pyramidene i Egypt (1999/2000)
  18. The Metamorphoses Showcase: Man Ray i Paris (2000)
  19. Rendez-vous In Space: Okinawa Beach (2001)
  20. Hymn To Acropolis: Akropolis’ utendørs amfiteater i Athen (2001)
  21. Bourges Workshop: Riddersalen i Palais Jacques-Coeur i Bourges (2002)
  22. Aero – A Tribute To The Wind: Vindmølleparken Gamle Vrå Enge utenfor Aalborg (2002)
  23. Year Of France: Den Forbudte By og Den Himmelske Freds Plass i Beijing (2004)
  24. Salle del Etoilles: Kasinoet Sporting Club de Monaco i Monaco (2005)
  25. Space Of Freedom: Skipsverftet i Gdansk (2005)
  26. Téo & Téa Showcase: Alfacam, Lint; Queen Club, Paris; VIP Room, Cannes (2007)
  27. Oxygene Live In Concert: Theatre Marigny, Champs Elysees i Paris (2007)
  28. Oxygene Live In Concert: Europa-turné (2008)
  29. In-Doors World Tour: Verdensturné (2009-2010)
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s