Berlin Philharmoniker – Peter Tschaikowsky Manfred-symfonien, Berlin 2014

Dato: 29. mai 2014

Sted: Berlin-filharmonien

For første gang hørte jeg Berlin-harmonien. Definitivt ikke siste gang.

Da jeg likevel var i Berlin for å gå på David Bowie-utstillingen og Tangerine Dream-konsert, måtte jeg se på konsertprogrammet til Berlin-filharmonien. Min reisekamerat og jeg fikk høre en konsert i to avdelinger: først fiolinist Hilary Hahn fremføre Henri Vieuxtemps’ fjerde konsert for fiolin og orkester i d-moll, deretter Tschaikowskys mest avantgardistiske symfoni, Manfred-symfonien.

Mitt nye prosjekt er klassisk musikk. Siden jeg var 12, har jeg hørt på elektronisk musikk, jazz, rock, pop, progrock, kraut, country, blues og viser. Før jeg fant min gode plass (jeg går etter akustikken), hadde jeg hverken hørt Viextemps’ konsert eller Tschaikowkys symfoni. Jeg skjerpet konsentrasjonen. Jeg var klar.

Bare det å sitte i Berlin-filharmonien er en stor nok opplevelse. For et syn. Det var jo filharmoniens tidligere dirigent Herbert von Karajan som insisterte på et nytt konserthus med god nok akustikk. Hvordan går det i Oslo, forresten?

Interiøret var en herlig blanding av gammelt og ærverdig og avantgardistisk og minimalistisk. Nok om interiøret, det var bare en observasjon jeg gjorde der jeg satt med et smil om munnen og sommerfugler i magen.

I 1885 skrev Tchaikovsky symfonien basert på Lord Byrons dikt Manfred (utgitt 1817). Diktet spilte på overnaturlige evner og myten om Orpheus. Tchaikovskys symfoni i fire satser er sjelden fremført. Dette er hans første programsymfoni med mer enn én sats.

Orkesteret var nå fulltallig i Berlin. Manfred-symfonien er sentrert rundt motsetningene mellom det avantgardistiske og kaotiske og det romantiske og melodiøse. Repetisjonene av åpningstemaet vever musikken sammen. Der jeg satt 20 meter fra scenen, hørte jeg alle detaljene. Nyansene i overgangene. Dynamikken. Jeg levde meg fullstendig inn i dramatikken og all motstanden.

Det var rett og slett en fryd å høre Berlin-filharmonien dirigert av Tugan Sokhiev. Intet mindre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s