David Byrne: – Internett vil suge ut all kreativitet i verden

STRØMMING: David Byrne er skeptisk til strømming. Bildet er fra 2013-turneen med St. Vincent. FOTO: davidbyrne.com

Talking Heads-sjefen David Byrne er ikke nådig i kritikken av strømmetjenester som Spotify og YouTube. Men han går lenger enn det. Internett ødelegger for kreativiteten.

Musiker og låtskriver David Byrne, som var bandleder i Talking Heads på 1970- og 80-tallet, kritiserer strømmetjenester som Spotify og YouTube i et innlegg i avisen The Guardian. Artistene får 15 prosent av inntektene. Plateselskapene tar størsteparten av inntjeningen.

Kritikken gjelder ikke bare musikk, men også bøker og filmer.

– Musikere kan muligens utfordre de store plateselskapene og få en mer rettferdig inntjeningsavtale enn en luselønn på 15 prosent. Problemet er at inntjeningsmodellen er uholdbar som et middel til å støtte opp om kreativivt arbeid av alle slag. Ikke bare musikk. Konsekvensen er at internett vil suge ut all kreativitet i verden til ingenting er igjen. Forfattere kan ikke leve av høytlesning for publikum, skriver David Byrne.

Hvorfor gidde å betale?

Byrne poengterer at han snakker på vegne av både de unge og ukjente artistene som ikke har slått gjennom og mer etablerte artister som St. Vincent, som han det seneste året har turnert med. De to holdt en konsert sammen i Folketeateret i Oslo tidligere i år.

Kanskje vi en gang stopper opp og tenker oss om, før vi gir fra oss vår kulturarv

Publikum tenker ikke på det. Alle er fornøyde – publikum, plateselskapet og strømmeselskapene, bortsett fra de som faktisk lager musikken, påpeker Byrne.

– Hvorfor skulle du kjøpe en CD eller betale for nedlasting når du kan strømme dine favorittalbum gratis eller for en lav månedspris? spør David Byrne.

Vekk fra Spotify

Spotify er verdens nest største strømmetjeneste, og størst i Skandinavia og Spania, ifølge International Federation of the Phonographic Industry (IFPI).

Selv har David Byrne forsøkt å få fjernet mest mulig av sin egen platekatalog fra Spotify. Han påpeker at det satt langt inne hos Pink Floyd å lansere musikken sin på Spotify.

Strømmende fremtid

Det store spørsmålet er, ifølge Byrne, om gratis eller billig strømming er slik vi vil høre på musikk, se tv og filmer, spille spill, se på kunst og porno.

– Kanskje vi en gang stopper opp og tenker oss om, før vi gir fra oss vår kulturarv? spør David Byrne retorisk.

martin.aasen.wright@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *