Ny Wilco ute på nett

Sånn helt plutselig var Wilco ute med nytt album. «Star Wars» oppsummerer hele Wilcos musikalske bredde på 33 minutter.

Sent fredag kveld leste jeg en Facebook-oppdatering fra nettstedet Pitchfork om at nytt Wilco-album var utgitt. Albumet «Star Wars» kom 17. juli, og er tilgengelig som gratis nedlastning fra bandets offisielle nettside Wilcoworld, iTunes, Amazon og Google Play og som strømming på Spotify, Apple Music og Rdio. CD-utgaven kommer 21. august og vinylen 27. november. Frem til 13. august er «Star Wars» tilgjengelig gratis.

Wilco Star wars

Bandets leder Jeff Tweedy kaller utgivelsen for «a jolt of joy: a fun surprise».

Kort og konsist

«Star Wars» består av 11 sanger. Jeff Tweedy og co veksler mellom alle musikalske retninger som utgjør Wilcos uttrykk – uten at det blir sprikende. Her hører vi et konsist og stilsikkert Wilco. Det er lekent, melodiøst, drømmende, støyende og flott. Det er Wilco, fra «EKG» til «Magnetized».

Jeg har hørt albumet to ganger, og førsteinntrykket er svært positivt. I mine ører er det forrige albumet, «The Whole Love» bandets foreløpige høydepunkt, fordi det er så allsidig. Det er de lange, progressive sangene som «Art of Almost» og «One Sunday Morning», og de korte og melodiøse sangene som «I Might» og «Whole Love». Ellers har både «Yankee Hotel Foxtrot» og «A Ghost Is Born» blitt spilt utallige ganger hjemme hos meg.

Wilco – Star Wars (2015):

«Star Wars» har klart elementer av de tre nevnte album, dog i en betydelig kortere og mer nedstrippet form. Som en kamerat av meg skrev begeistret i en melding etter én gjennomlytting: «Jeg synes Wilco-skiva er en aldri så liten bragd! En komprimert oppsummering av alt bandet står for». På 33 minutter sier Wilco alt de har gitt oss i løpet av 20 år.

LES OM TIDLIGERE KONSERTER:

København 2009 («Wilco The Album»)

Sentrum Scene 2010 («Wilco The Album»)

Sentrum Scene 2012 («The Whole Love»)

Sentrum Scene 2014 (Jeff Tweedy solo)

Ny turné?

Det nye albumet er som alle tidligere Wilco-album, de vokser etter flere gjennomlyttinger. Jeg ser frem til å høre den nye platen over anlegget og oppdage alle detaljene. Det geniale med Wilco er evnen til å sammenblande så mange uttrykk til ett uttrykk som er Wilco.

Jeg har hørt Wilco «live» tre ganger; en gang i København og to ganger i Oslo. Særlig den forrige gangen, i 2012 da Wilco turnerte «The Whole Love», står for meg som en av de mest minneverdige konsertopplevelser.

Da venter jeg bare på at Wilco kommer tilbake til Oslo. Det er på tide.

martin.aasen.wright@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s